- Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
- Gratis bezorging vanaf €100,-
- We helpen je graag via 030-2977000
Deze Italiaanse drank is voor de meeste Nederlanders zeer bekend. Een romige koffie met een stevige laag melkschuim, in de mooiste figuren. De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim. Dat klinkt simpel, maar hoe krijg je deze verhouding eigenlijk voor elkaar? Met deze tien stappen serveer jij in een handomdraai de lekkerste cappuccino met een bonen koffiemachine.
Een cappuccino bestaat dus uit volle melk en espressokoffie. Maar dat is niet het enige wat je nodig hebt. Zorg dat je voordat je begint het volgende klaar hebt staan:
Maak je een cappuccino met een professionele koffiemachine? Dan is het belangrijk om eerst de filterdrager (piston) schoon te maken, zodat de koffie er goed doorheen kan komen.
Maal daarna de bonen onder de koffiemolen. Zorg dat je de duur van de maling goed hebt staan. Je weet dat deze goed is wanneer de piston, als je de gemalen bonen met een vinger gladstrijkt, ongeveer vol zit.
Pak de koffie tamper en druk de koffie goed aan. Hoe weet je of de koffie goed is aangestampt? Doe de flip test: draai de piston ondersteboven. Valt de koffie er niet uit? Dan gaat het goed.
Let op dat je ook niet te hard stampt, dit kan namelijk effect hebben op de smaak van de koffie of de doorloop snelheid.
Hierna kun je de espresso zetten.
Wanneer je de piston in de machine hebt gedraaid, heb je vier seconden om op de knop te drukken en de koffie te zetten. Anders verbrand de koffie en kun je ‘m gelijk weggooien. Dat is zonde, natuurlijk.
Je weet dat de koffie goed doorloopt wanneer je dunne straaltjes ziet die iets naar binnenlopen en steeds lichter van kleur worden. Uiteindelijk moet de espresso een hazelnootkleurige laag hebben.
Schenk de melk in een ijzeren kannetje. Deze vul je tot het tuutje, zodat je de rest van het kannetje kunt gebruiken voor het schuim.
Je gaat nu de melk schuimen. Hiervoor is het belangrijk om het stoompijpje op het koffieapparaat eerst even voor te stomen. Let op dat je deze alleen bij het rubber vastpakt, anders verbrand je je vingers.
Je gaat nu de melk opschuimen. Zet het stoompijpje rechtop, in een kleine schuine hoek. Breng het pijpje tot net onder het oppervlak van de melk en zet ‘m aan. Je hoort een knisperend geluid. Houd je hand aan de onderkant van de kan. Wordt deze warm? Doe het pijpje dan verder in de melk en zorg dat er een draaikolk ontstaat. Tel tot drie en haal ‘m er dan uit.
Zet de kan op een vlakke ondergrond en wals de melk rustig rond. Dit doe je vanuit je pols. Je ziet dat de melk langzaam gaat glimmen en de bellen verdwijnen.
Wanneer je de melk in één kan laat zitten, krijg je óf alleen melk, óf alleen schuim. Je wil natuurlijk een beetje van beide. Schenk de melk daarom over in een tweede kan, weer tot aan de tuut. Dit is voldoende voor een kleine cappuccino. Wals de melk nog een aantal keer en tik het kannetje licht op het aanrecht.
Tijd om te schenken! Om een mooi figuurtje te maken, begin je hoog met schenken en verplaats je daarna naar beneden. Schud de kan licht en beweeg dan terug omhoog.
Bij de perfecte cappuccino ontstaat er een bolling vlak boven de rand van de mok. Je schenkt ‘m helemaal vol, zodat je de juiste verdeling hebt tussen espresso, melk en schuim.
Een cappuccino serveer je in een porseleinen kop met ronde bodem. Serveer het kopje cappuccino op een bijpassende schotel met een theelepel, suiker en een lekker koekje. Creëer een extra koffiebeleving en maak jouw cappuccino af met latte art.
Goede koffie brengt mensen samen, ook thuis!
Wil je thuis ook genieten van de lekkerste Douwe Egberts koffie?
Bekijk hier het Douwe Egberts assortimentEen goede cappuccino moet een krachtige espresso bevatten. Kies daarom uit deze sterke koffiebonen:
Met deze koppen en melk