- Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
- Gratis bezorging vanaf €100,-
- We helpen je graag via 030-2977000
In een zorginstelling draait het natuurlijk om het verlenen van de beste zorg. Al speelt gastvrijheid een steeds belangrijkere rol hierin. Patiënten worden kritischer, en als instelling moet je je meer dan ooit onderscheiden en bewijzen. Hoe je dat doet? Met een goede sfeer en een positieve eerste indruk. Bij Jacobs Douwe Egberts Professional noemen we dat een Warm Welkom. Benieuwd hoe jij het verschil voor je bezoekers maakt? Met de 5 onderstaande tips zorg jij voor de ultieme gastvrijheid.
Niets is belangrijker dan het maken van een goede en oprechte eerste indruk. En dit gebeurt al vanaf het eerste contact met de bezoeker, bijvoorbeeld bij het maken van een afspraak. Zodra de bezoeker vervolgens op locatie is, krijg jij de kans om een positieve en gastvrije indruk te maken. Een vriendelijke goedemiddag, een glimlach en het aanbieden van een goede kop koffie of thee: het klinkt vanzelfsprekend, toch is dit nog niet overal de standaard. Het geeft je daarom de kans om jezelf én je zorginstelling op een positieve manier te onderscheiden. Vraag bijvoorbeeld of de bezoeker eerder een afspraak heeft gehad op deze locatie en of de reis naar de zorginstelling goed is verlopen. Dit breekt meteen het ijs en stelt de bezoeker op zijn of haar gemak. Denk ook aan je non-verbale communicatie, want een open houding straalt gelijk gastvrijheid uit. Probeer het maar eens uit door achter de balie op te staan om iemand te begroeten. Merk je het verschil?
Natuurlijk komt een bezoeker niet zomaar zonder reden naar een zorginstelling. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van het doel van het bezoek. Komt de bezoeker voor een al gemaakte afspraak, dan zie je wellicht al meer informatie staan in het systeem. Check altijd even of deze informatie overeenkomt met de reden van het bezoek. En is het doel van het bezoek niet bekend? Door open vragen te stellen, heb je binnen no time de benodigde informatie. Laat de bezoeker vervolgens plaatsnemen in de wachtruimte en geef aan hoe lang het ongeveer duurt voordat diegene geholpen wordt. Zo zorg je er niet alleen voor dat een bezoeker zich gehoord, welkom en misschien zelfs gerustgesteld voelt, maar heb je er ook alles aan gedaan om te zorgen voor een vlekkeloze start.
Geef maar toe: niemand vindt het fijn om te wachten. Toch valt hier vaak niet aan te ontkomen. Hoe strak een planning ook is, je bent altijd afhankelijk van meerdere factoren. We zijn tenslotte geen robots. Al komen onze professionele koffiemachines al een heel eind. En dat is precies hoe je tijdens het (soms onnodige) wachten een positief verschil kan maken richting de bezoeker: verras diegene met persoonlijke aandacht en biedt een kopje koffie of thee aan. Zo verzacht je het wachten met een gratis kopje koffie of thee. Zorg daarnaast voor een comfortabele en schone plek om te zitten, een ontspannen sfeer en entertainment in de vorm van bijvoorbeeld actuele tijdschriften, radio en/of televisie. Wees creatief en maak er een waardevol moment van.
De gastvrijheid die medewerkers van de zorginstelling uitdragen, vanaf het eerste contactmoment, is doorslaggevend voor de indruk van patiënten en bezoekers. Het is belangrijk dat naast het gastvrije ontvangst, iemand op zijn gemak gesteld wordt en persoonlijke aandacht krijgt gedurende de tijd in de zorginstelling. Dit kan bijvoorbeeld door de bezoeker op te halen in de wachtruimte en mee te lopen naar de zorgverlener. Voor jou voelt de situatie misschien aan als vertrouwd, een bezoeker ervaart dit waarschijnlijk heel anders. En er is niks zo ongemakkelijk als samen in een ruimte zijn zonder een praatje te maken. Verplaats je daarom goed in een ander en help diegene letterlijk én figuurlijk op weg. Een simpele vraag om het ijs te breken kan al voldoende zijn om de bezoeker op zijn of haar gemak te stellen. Vraag bijvoorbeeld of de koffie of thee goed gesmaakt heeft? Dan komt er vanzelf een kort gesprek op gang. Behalve het tonen van interesse en het persoonlijke contact, spelen ook comfort en lichaamstaal een cruciale rol om iemand op zijn of haar gemak te laten voelen. En doe je dit allemaal op de juiste manier, dan creëer je automatisch een fijne sfeer - waar de bezoeker ook komt in de zorginstelling.
Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk, maar een warm welkom wordt in één klap vergeten als het afscheid niet minstens zo gastvrij is. Maak als zorginstelling daarom het verschil en ga die extra mile: begeleid de bezoeker terug naar de receptie en haal zijn of haar jas. Zijn er ontwikkelingen op de snelweg of in het openbaar vervoer? Stel iemand op de hoogte, dit wordt zeker gewaardeerd. Net als een koffie of thee voor onderweg. Met een glimlach en een ‘fijne dag!’ heb jij er in ieder geval alles aan gedaan om je zorginstelling van zijn meest gastvrije kant te laten zien.