• Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €100,-
  • We helpen je graag via 030-2977000

Walking meetings voor een gezondere leefstijl!

Werknemers op een gezondere manier laten werken en minder laten zitten? Overweeg walking meetings, waarbij staand of wandelend wordt vergaderd. Ontdek de voordelen!


icon-1.png Het is snel en effectief

Meetings zonder stoelen, waarbij staand of wandelend wordt vergaderd, gaan 34 procent sneller. Dat concludeerde Allen Bluedorn, emeritus hoogleraar management aan de Universiteit van Missouri, al in 1999. De reden is simpel, lang staan is niet zo prettig en dat maakt dat mensen eerder tot de kern komen in plaats van oeverloos uit te weiden. Bovendien zijn mensen minder snel afgeleid (door iets wat buiten gebeurt of de e-mail op telefoon of laptop bijvoorbeeld) dan wanneer ze in een comfortabele stoel aan een tafel hangen.

"Het cognitieve functioneren - ons vermogen om te denken - gaat al na 20 minuten bewegen met sprongen vooruit. Na een ommetje verzetten werknemers veel meer werk dan wanneer ze in hun stoel in een vergaderruimte hebben gezeten.”


icon-2.png Minder zitten is gezond

Veel en lang zitten is ongezond, dus voor de afwisseling staan - bijvoorbeeld tijdens een vergadering - is een goed idee. Nog gezonder is wandelend vergaderen, omdat de spieren dan actief worden gebruikt. “Suikers en vetten in het bloed worden gebruikt als brandstof door de spieren, in plaats van zich op te hopen als afvalstoffen, zoals bij zitten gebeurt,” zegt beweegexpert Dirk Schaars van het Kenniscentrum Sport. Dat kan leiden tot serieuze gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Bovendien kan langdurig zitten leiden tot fysieke klachten als nekpijn, rugpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.


Een walking meeting naar de koffiecorner

Ruim twee derde van de werkende Nederlanders vindt dat meetings efficiënter verlopen met een kop goede koffie. Voeg de wandeling langs de koffiecorner er aan toe en u heeft de ideale combinatie. Positioneer daarom de koffiecorner slim, zodat uw medewerkers net die stappen extra zetten per dag. Denk er bijvoorbeeld aan om de koffiecorner op een andere verdieping te plaatsen zodat u en uw collega’s regelmatig de trap nemen.

Bekijk de tips voor uw koffiecorner


icon-3.png Er wordt meer werk verzet

Een walking meeting kan prima in het kantoorgebouw worden gehouden maar nog beter: een route (van bijvoorbeeld een half uur of een uur, afhankelijk van de gewenste vergaderduur) buiten in het groen. Frisse lucht, verandering van omgeving en de natuur hebben veel positieve effecten. Het lichaam krijgt meer zuurstof, de geest komt tot rust en de activiteit van wandelen geeft meer energie. Het zuurstofrijke bloed dat door het bewegen wordt rondgepompt, is als krachtvoer voor de hersenen: het cognitieve functioneren - ons vermogen om te denken - gaat al na 20 minuten bewegen met sprongen vooruit. Na een ommetje verzetten werknemers veel meer werk dan wanneer ze in hun stoel in een vergaderruimte hebben gezeten. 

De beste balans tussen staand en zitten werken


icon-4.png Meer sociaal contact

Staande of wandelende vergaderingen duren korter, en dat betekent meer tijd en ruimte voor andere werkzaamheden én voor sociaal contact (met een goede kop koffie erbij!). Werkoverleg verloopt daardoor soepeler en mensen gaan met meer plezier naar hun werk.


icon-5.png Het helpt snel een gezondere werkcultuur te verankeren

Schaars: “Een structurele gedragsverandering doorvoeren – zoals meer bewegen – gaat het best als die wordt gekoppeld aan gewoonten. Vergaderen moet toch, dus wanneer dit steevast staand of lopend gebeurt, wordt dit sneller een gewoonte.”


Waarom zitten we eigenlijk überhaupt nog?

“Dankzij de industrialisatie en automatisering zijn we steeds meer kantoorwerk gaan doen. Zitten is handig als er met computers wordt gewerkt, al kan dat ook prima staand. Bovendien is de mens van nature geneigd zoveel mogelijk energie te besparen, waardoor we onze omgeving zo comfortabel mogelijk hebben ingericht”, zegt beweegexpert Dirk Schaars van het Kenniscentrum Sport.


Meer tips?

Wilt u meer tips hoe u uw medewerkers gezonder kunt laten werken? Bekijk de onderstaande artikelen.