- Koffie & thee voor 10:00 besteld, morgen geleverd
- Gratis bezorging vanaf €100,-
- We helpen je graag via 030-2977000
Zwart- en groene theegebieden
Zwarte theegebieden
Groene theegebieden
Zodra de theeplant volwassen is, plukken we de blaadjes met de hand. Dat doen we op drie verschillende manieren: fijn, medium en grof.
Vervolgens spreiden we de thee uit op roosters en blazen we omgevingslucht door de bladeren. Zo worden de blaadjes zacht, soepel en minder vochtig.
We rollen de blaadjes ongeveer een half uur tussen twee horizontaal schurende vlakken. De theebladeren breken, waardoor het bladsap vrijkomt.
We zetten de gerolde blaadjes in bakken in een speciale fermentatieruimte. De kleur verandert in roodbruin en het speciale theearoma ontwikkelt zich.
We drogen de theebladeren bij een temperatuur van ongeveer 110 graden. Dit stopt het oxidatieproces. De thee is nu donker van kleur.
Na het drogen sorteren we de thee op grootte. Dat doen we met een grote zeef. De theebladeren verwerken we daarna in één van onze melanges.
Onze Master Blenders selecteren de theesoorten op smaak en kwaliteit. Dan pas mengen we ze tot melanges. Er zijn wel 20 tot 30 theesoorten nodig in een melange!
Na het hele proces van planten tot melangeren, verpakken we iedere theevariatie in een eigen unieke verpakking. Ter bescherming en herkenning.
Pickwick haalt haar thee van over de hele wereld, maar het meeste komt uit India, Sri Lanka en Indonesië. Dit zijn belangrijke landen voor ons: ze hebben namelijk het perfecte klimaat en hoge plantages. Daar wordt de thee alleen maar lekkerder van!
Zwarte thee is afkomstig van de bladeren van de theeplant, Camellia Sinensis. Voor zwarte thee worden de theeblaadjes bewerkt waardoor oxidatie kan plaatsvinden en zwarte thee ontstaat. Zwarte thee is de meest gedronken theesoort in de wereld.
Groene thee komt van dezelfde theeplant - de Camellia Sinensis - als de zwarte thee, maar de blaadjes worden na het plukken gedroogd, waardoor ze hun oorspronkelijke groene kleur en smaak behouden.
Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in de omgeving Cederberg in Zuid Afrika. De naaldjes van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. Rooibos is niet afkomstig van de theeplant en is dus eigenlijk geen theesoort.
Want er komen helemaal geen theeblaadjes aan te pas. Het zijn natuurlijke kruiden die rechtstreeks in het water worden opgenomen. Niet dat het uitmaakt hoor, kruidenthee is net zo lekker.
Thee werd 2700 jaar voor Christus ontdekt door keizer Shen Nung. In een rustpauze kookte hij zijn drinkwater waar wat blaadjes in terecht kwamen. Dit bleek goed te smaken. In Europa maakten we in 1610 kennis met thee. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht een eerste lading thee aan wal. In 1750 werd het transport van thee vergemakkelijkt door tableaus: een tegel van hele of fijne theebladen. Zo won thee snel aan populariteit.
In 1937 kreeg onze thee de naam Pickwick thee. Daarvoor heette het nog Douwe Egberts thee. De verpakking van thee ontwikkelde snel in de 20e eeuw. In 1910 werd de thee nog los verkocht in puntzakjes. Vanaf 1938 verschenen de katoenen theezakjes en in de jaren zestig kreeg het zakje een theetagje. De Engelse Postkoets staat symbool voor de thee vanwege de associatie met Engeland. Sinds de jaren tachtig is die postkoets nadrukkelijk aanwezig op de verpakking. Dat ziet u ook terug op de nieuwe verpakkingen.
Pickwick geeft niet alleen om de kwaliteit van de thee, maar ook om de boeren die de thee verbouwen en de planeet die we samen delen. Daarom is Pickwick aangesloten bij de organisatie Ethical Tea Partnership. Deze organisatie houdt toezicht op de werk- en leefomstandigheden van de mensen die wereldwijd in de theeproductie werken.
Daarnaast werken we samen met onafhankelijke certificering programma’s zoals UTZ Certified en Fairtrade. Op deze manier helpen wij de boeren met het verbeteren van hun leefomstandigheden en besteden we zorg aan natuur en milieu.